SciCom NL Wegwijs in corona-informatie

Leden van SciCom NL werken samen met NEMO Kennislink en enkele leden van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) aan het bundelen van kwaliteitsinformatie over de coronaviruspandemie.

We doen dat niet om nog meer informatie de wereld in te brengen, want er is al veel, maar wel om bestaande, begrijpelijke en aantrekkelijke informatie van betrouwbare bronnen beter onder de aandacht te brengen. Ons doel is om te laten zien waar je als burger moet zijn om het net iets beter te snappen.

We hopen dat dit bijdraagt aan een beter begrip van wat er gaande is. Informatie is bedoeld voor volwassenen, maar we plaatsen ook info geschikt voor kinderen.

Deze pagina geeft een selectie van bronnen die door onze achterban van wetenschapscommunicatie-experts zijn aangedragen, en is daarmee niet volledig (of als zodanig bedoeld). Deze pagina krijgt elke twee weken een update.

Onze selectie

Laatste update: 2 april 2020

• Waarom is het coronavirus – vanuit een virus bezien – zo ‘succesvol’? We kennen het nieuwe SARS-CoV-2-virus pas een paar maanden. Toch kunnen wetenschappers al best veel zeggen over waar het vandaan komt en waarom het zo extreem snel en besmettelijk door de wereld trekt. Lees het (Engels) bij The Atlantic.

• Hoe werkt het coronavirus in je lichaam?

Een geïllustreerde uitleg van The New York Times.

 

• Hoe leg je corona uit aan kids (8-12 jaar)?

Deze illustraties leggen aan kinderen uit hoe het coronavirus werkt. Ook om uit te printen en bijvoorbeeld in de klas te gebruiken. Hier vind je de Nederlandstalige versie van het Engelstalige origineel (download hier de NL pdf).

 

• Illustraties Irene Cécile

Geïllustreerde informatiefolder over het nieuwe coronavirus, voor kinderen van ± 8 t/m 12 jaar. Bekijk en download de folder hier.

Website van Irene Cécile

Hoe werkt de verspreiding van een virus?

Deze eenvoudige, maar doeltreffende simulaties geven inzicht in hoe een virus zich kan verspreiden. En belangrijker: wat gebeurt er als we minder fysiek contact met elkaar hebben? Hoe zit dat met #flattenthecurve? Lees het bij Washington Post.

• Interactieve infectiesimulaties

Een website met verschillende interactieve spelsimulaties, waarmee je de verspreiding van een virus kunt nabootsen en beter begrijpt hoe het werkt. Speel het bij MeltingAsphalt.

Animatie Kurzgesagt

Een Engelstalige animatie van het Duitse Kurzgesagt. De video legt uit hoe verspreiding van een virus verloopt en wat er in je lichaam gebeurt als je geïnfecteerd raakt. Bekijk het op YouTube.

Dossier van de Stichting Biowetenschappen & Maatschappij

De Stichting Biowetenschappen & Maatschappij houdt een themapagina over het coronavirus bij. Ook is er een boekje uitgebracht, wat gratis te downloaden is. Lees en download het hier.

Themapagina VPRO Tegenlicht

Het VPRO-programma Tegenlicht heeft een themapagina opgezet, met een geupdatete uitzending over virussen en meer achtergronden. Bekijk het bij de VPRO.

• Themapagina NEMO Kennislink

De website NEMO Kennislink heeft een themapagina opgezet: de corona-uitbraak van 2020.