Beste studenten wetenschapscommunicatie,

Een grote smiley op het whiteboard, daar begon de workshop ‘Preparing yourself for the SC job market’ mee, tijdens de SC Studentenconferentie 2019. Hoe vind je een plek die bij je past? Door op je glimlach te letten, of op je buik, die weet meestal ook wel waar je blij van wordt. Probeer er achter te komen waar je echt energie van krijgt en onthoud dat het niet gaat om wat je al kan, maar vooral om wat je nog wilt leren!

En nog meer goed nieuws voor jullie, want de banenmarkt is nog nooit zo goed geweest als nu. En dat blijft ook nog wel even zo. Tot 2021 zijn er nog genoeg jongeren om de arbeidsmarkt in balans te houden, daarna neemt het aantal jongeren op het totaal aantal werkenden af en stijgt de krapte op de arbeidsmarkt.

Transformeren was het thema van de SC Studenten-conferentie 2019, ditmaal op de VU. Eenmaal per jaar komen studenten van de 7 universiteiten waar science communication wordt aangeboden, samen. En als voorzitter van SciCom NL, de vereniging voor iedereen met een verhaal over wetenschap, ben ik graag aanwezig om de nieuwe generatie vakgenoten te leren kennen. De leukste manier om dat te doen is een workshop te geven, één waarbij de studenten zelf hard aan het werk zijn. In een programma van vijf kwartier, koppelde ik elk kwartier een nieuw duo aan elkaar met een nieuwe opdracht. Zo leren ze elkaar snel beter kennen èn kun je veel onderwerpen behandelen. Op het programma stonden LinkedIn, Twitter, op visite bij een collega waarvan je denkt dat die leuk werk doet, en netwerkbijeenkomsten. Een baan vinden gaat vaak via via, netwerken dus.

Opdracht 1. Maak in 7 minuten een LinkedIn-profiel voor je duo
Banen komen en gaan, maar de krapte op de arbeidsmarkt houdt nog wel even aan. Bedrijven zijn ook steeds actiever op zoek naar jou. Zij vinden jou onder andere via LinkedIn.
Er zijn zoveel leuke werkplekken, het is ondoenlijk om die allemaal te kennen. Best fijn om het algoritme van LinkedIn voor je aan het werk te zetten. Op die manier houd je goed zicht op je mogelijkheden.

Hoe start je?
Stap 1
Je hebt een leuke foto van jezelf nodig. En kies een leuke achtergrond die iets zegt over wat je doet of wilt gaan doen.

Stap 2 
Schrijf wat je wilt bijdragen in je headline. Deze is net als je naam en je profielfoto altijd te zien wanneer je actief bent op LinkedIn. Het gaat niet om je functienaam, of de studie die je hebt gedaan, maar om waar jij je bed voor uit komt.

Stap 3 
In je samenvatting of summary heb je de ruimte om meer over jezelf te vertellen. Gebruik die ruimte en voeg ook media toe die laten zien waar jij mee bezig bent.

Hoe werkt het algoritme?
Je interactie met anderen bepaalt wat je ziet in je timeline. Reageer, like en share dus van anderen. Reageer op reacties. Focus en breng die focus ook in je profiel aan. En lees deze tips van social media expert Elja Daae.

Meer weten?
LinkedIn biedt zelf informatie, onder het icoontje met het vierkantje en werk.
Corinne Keijzer deelt veel relevante inhoud, o.a. via www.corinnekeijzer.nl.

Opdracht 2 Kies voor je duo twee helden om te volgen op Twitter
Hoe kom je er nu achter waar jij zelf aan de slag wilt? Een fijne manier is om je eigen interesses te volgen. Stel dat je graag beter wilt worden in schrijven. Dan heb je geluk, want Stephen King schreef hier een boek over: On Writing. Dat is een echte aanrader, maar je kunt ook kiezen voor dit artikel. Of je volgt hem op Twitter @StephenKing.
Twitter is een heerlijk medium, vooral voor luie mensen. Zonder al te veel moeite kun jij in contact treden met de echte goeroes op jouw specialisme en delen zij hun tips met jou. Het enige dat jij hoeft te doen, is te achterhalen of ze op twitter zitten. Kun je niemand bedenken voor jouw duo? Volg dan @ionicasmeets en @RoyMeijer over wetenschapscommunicatie of @thebandB, de Twitternaam van Pedro De Bruyckere, die werkelijk alles weet en deelt over onderwijs in Nederland en België.
En volg Academic Transfer en SciCom NL op Twitter, daar worden de meeste vacatures in het veld gedeeld.

Opdracht 3 Bedenk voor jouw duo twee mensen om een afspraak mee te maken
In de voorbereiding voor deze workshop heb ik natuurlijk even met mijn collega’s overlegd. Deze tip komt van Roy Meijer: ‘Nodig jezelf uit bij mensen in het veld waarvan je denkt dat die leuk werk doen. Vind ik persoonlijk altijd leuk om te doen, dat soort gesprekken, en ik gok de meesten van ons.’ En echt, beter advies is er eigenlijk niet. Zo kom je er snel achter of een werkplek je aanspreekt en of je daar de komende tijd je energie aan wilt besteden. Doen dus. En vind je het eng om dat ‘zomaar’ te doen? Zeg dan dat je een interview schrijft voor SciCom NL. Is prima, op voorwaarde dat je het ook echt schrijft en het OK is dat wij het via onze sociale media kanalen delen.

Opdracht 4 Bedenk voor jouw duo naar welke netwerkbijeenkomsten te gaan
Dit is eigenlijk deel twee van Roy’s advies. Ga naar netwerkbijeenkomsten als de Vakconferentie WTC, Bessensap en bijeenkomsten van SciCom NL en VWN en leer mensen kennen. De Vakconferentie is net geweest, die is prijzig, maar het goede nieuws is dat je er als student in ruil voor hand – en spandiensten welkom bent, Bessensap (21 juni) is gratis en het lidmaatschap van SciCom NL ook wanneer je student bent.

Mijn naam is Annette ter Haar. Ik ben de voorzitter van SciCom NL, de vereniging voor iedereen met een verhaal over wetenschap. Word lid, dan heb je gratis toegang tot onze bijeenkomsten en kun je gebruik maken van onze mailinglijst waarbij je direct vragen kunt stellen aan de andere leden. Vragen? Mail naar voorzitter@scicom.nl

Verder werk ik bij Technolab Leiden, een leerwerkbedrijf in de Leidse regio. Studenten MBO, HBO en WO geven bij ons workshops wetenschap en techniek aan leerlingen uit het PO en VO. Wil je stage lopen of bij ons aan de slag? Mail naar annette@technolableiden.nl. Bellen mag ook op 06 36 30 78 70. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s