15/09 Jaarsymposium/ALV ‘Practice makes perfect’

Symposium Practice makes perfect – Voor iedereen met een verhaal over onderzoek  

Foto: Jakobboserup
Lene Andersen (foto: Jakobboserup)

De Deense econoom, filosoof, futuroloog , onderzoeker en voormalige komedieschrijver Lene Rachel Andersen is een van de sprekers op het symposium van de Nederlandse Vereniging voor Wetenschapscommunicatoren, Scicom NL op 15 september. ‘Daring to entertain with science’ is haar boodschap. Dagvoorzitter Malou van Hintum leidt het gevarieerde programma met lezingen en workshops over onder meer ‘Analytic Storytelling’, Social Media in Onderzoek, Wetenschap & Politiek in Verkiezingstijd (met onder meer een bijdrage van Tweede Kamerlid Eppo Bruins) en vernieuwing bij wetenschapsmusea. De directeur van Museum Boerhaave, Dirk van Delft, neemt tijdens het symposium een erelidmaatschap in ontvangst van SciCom NL.

Het thema ‘Practice makes perfect’ verwijst niet alleen naar de (wetenschaps)communicatiepraktijk, maar ook naar het praktijkonderzoek van de hogescholen, waar het vakgebied van de onderzoekscommunicatie nog volop in ontwikkeling is. Het symposium is dan ook een samenwerking met De Haagse Hogeschool, De Vereniging van Hogescholen en Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Het symposium vindt plaats op 15 september van 13.00 tot 18.00 aan de Haagse Hogeschool en is relevant voor iedereen met ‘een verhaal over wetenschap, onderzoek en techniek’.

Susana Menéndez, CvB De Haagse Hogeschool
Susana Menéndez, CvB De Haagse Hogeschool

SciCom NL-leden zijn voor de aanvang van het symposium, vanaf 12.00 uur, welkom op onze ALV.

Voor wie? Het symposium heeft ruimte voor 120 professionals in de wetenschapscommunicatie: wetenschappers, journalisten, persvoorlichters, communicatie-adviseurs, studenten, museummedewerkers, programmamakers, illustratoren, docenten, schrijvers, uitgevers, tentoonstellingsmakers en alle anderen die op een andere manier bezig zijn met wetenschapscommunicatie. Een speciaal welkom geldt voor communicatiemensen en lectoren uit het HBO.

Deelname is gratis voor leden van SciCom NL, studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool en leden van het communicatienetwerk van de hogescholen. Studenten van andere instellingen betalen 12,50 euro. Alle andere deelnemers betalen 25 euro als tegemoetkoming in de kosten. Ter plekke lid worden van SciCom NL kan ook.

Meer over het programma
Direct naar het inschrijfformulier

Het symposium vindt plaats op 15 september 2016, van 13.00 – 18.00 uur op De Haagse Hogeschool Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag (naast NS station Den Haag Hollands Spoor).

Malou van Hintum
Malou van Hintum


Praktijkgericht onderzoek
De energie en dynamiek rondom de hogescholen is aanleiding voor SciCom NL om dit jaar extra aandacht te besteden aan communicatie en praktijkgericht onderzoek. HBO-lectoren worden in het rapport Praktijkgericht onderzoek bij lectoraten van hogescholen van het Rathenau Instituut (verschenen 25 mei) verbindingsofficieren van kennis genoemd. Het onderzoek dat lectoren en hun kenniskringen doen, legt de verbinding van kennis naar toepassingen in de praktijk bij het bedrijfsleven en de non-profit sector. De hogescholen nemen daarmee een eigen plaats in binnen het kennislandschap van Nederland, naast universiteiten, UMC’s en andere publieke kennisorganisaties.
Welke plek heeft hun onderzoek in de dagelijkse praktijk? Wat kunnen we van elkaar opsteken?

Foto: De Haagse Hogeschool
Foto: De Haagse Hogeschool

Bewaren