Iedere Doctor een Spindoctor? PA Academie nieuwe partner SciCom NL

paacademieHet kennisplatform voor public affairs professionals in Den Haag, de PA Academie, en de Nederlandse Vereniging voor Wetenschapscommunicatoren, SciCom NL, gaan samen werken aan communicatie tussen wetenschap en politiek.

De kennis van wetenschappers kan politici en beleidsmakers helpen bij het maken van keuzes.  Daarom zijn ze ook regelmatig te gast in bijvoorbeeld rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer. Tegelijkertijd – laten we eerlijk zijn – lobbyen wetenschappers ook om het belang van hun onderzoeksthema’s te agenderen. Hoe gebruiken politici en beleidsmakers wetenschappelijke kennis? Welke informatie is relevant? Hoe zorg je er als wetenschapper voor dat je boodschap overkomt en bruikbaar is voor de politicus? Welke rol kun je hier als  wetenschapscommunicator in spelen? Deze en andere vragen staan centraal tijdens een aantal bijeenkomsten die SciCom NL met de PA Academie en andere partijen gaan organiseren voor politici, beleidsmakers, wetenschappers, studenten en wetenschapscommunicatoren.

Marielle van Oort, directeur PA Academie: “Verdiepen, versterken, het delen van inzichten en van elkaar leren. Dat is hoe wij kijken naar het nieuwe partnerschap met SciCom NL. De politiek, ambtenaren en lobbyisten maken gebruik van wetenschap, maar op verschillende manieren en met verschillende doelstellingen. Meer kennis kan leiden tot meer wederzijds begrip en vooral meer inzicht hoe wetenschap de Haagse gremia kan versterken.  We zien uit naar de verschillende bijeenkomsten en het goede debat.”

Ineke Boneschansker, bestuurslid SciCom NL: “Met de PA Academie als partner kunnen we communicatie tussen wetenschappers en politici op onze agenda zetten. We worden geen kennismakelaar die specifieke politici en wetenschappers met elkaar verbindt bij concrete vragen, maar willen door discussies en bijeenkomsten begrip tussen beide vergroten.” De eerste bijeenkomst ‘Iedere Doctor een Spindoctor?’ vond plaats tijdens het jaarsymposium van SciCom NL op 18 juni 2015 aan de Universiteit van Wageningen. Een twee grotere bijeenkomst staat gepland voor najaar 2015.

De PA Academie
De PA Academie is het kennisplatform voor public affairs, belangenbehartiging en lobby. Het aanbod van de PA Academie bestaat uit leergangen, trainingen en themabijeenkomsten op het gebied van public affairs, met ruimte voor sparren en eigen inbreng. De themabijeenkomsten zijn informeel en laagdrempelig, doorgaans met medewerking van externe sprekers. De workshops, trainingen en leergangen zijn verdeeld over meerdere dagdelen. Tevens organiseert de PA-academie coachingstrajecten.

SciCom NL
SciCom NL is de vereniging voor iedereen, zoals wetenschappers, studenten, voorlichters,  journalisten en docenten, die actief is of wil zijn in de wetenschapscommunicatie. Waarom we bestaan? Om van elkaar te leren, enthousiasme te delen, samen invloed uit te oefenen op beleid en uiteindelijk er mede voor te  zorgen dat we veel en op goede manieren over wetenschap communiceren. Hoe? Door elkaar te spreken, online en real-time in workshops, debatten, commissies, symposia en lokale hubs.

Meer informatie
Contact http://www.scicom.nl: Ineke Boneschansker secretaris@scicom.nl