SciCom NL een jaar na dato, een update van de voorzitter

Vandaag is het 14 februari 2014, precies een jaar na de Oprichtingsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Wetenschapscommunicatoren bij Museum Boerhaave.

Inmiddels is de vereniging een feit en heten we SciCom NL. Sinds de opening van de inschrijving, enkele weken nadat we ons presenteerden bij de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie in oktober, hebben zich 47 leden aangemeld. En er komen er steeds meer bij. Dat is nog zonder dat we zelfstandig activiteiten hebben ontplooid. De hoogste tijd om in dat laatste verandering te brengen. Mocht je ideeën plannen, wensen of vragen hebben: het bestuur staat voor jullie klaar.

Nu al op de agenda:

WTC2030
In maart beginnen we met een SciCom NL Workshop ‘WTC2030’, over onderzoek & innovatie in de wetenschaps- en techniekcommunicatie. Hoe ziet het werk van een wetenschapscommunicator er in de toekomst uit? Samen met onder andere onderzoeker Science Education & Communication aan de TU Delft, Maarten van der Sanden, brainstormen we graag met jullie over de toekomst die we zien voor ons vak. De laatste punten worden nu op de uitnodigings-i gezet, dus houd mailbox en website in de gaten.

De activiteiten van SciCom NL zijn zo veel mogelijk vrij toegankelijk voor leden van SciCom NL. Voor niet-leden wordt soms een kleine toegangsprijs gevraagd (afhankelijk van het evenement), die eventueel verrekend kan worden met het lidmaatschap als de bezoeker besluit zich aan te melden.

Wetenschapscommunicatie in het universitair onderwijs
De eerstvolgende activiteit is gepland in Amsterdam, bij de VU. Daar organiseert SciCom NL, samen met lokale organisaties zoals de studievereniging Gyrinus Natans, een debat met als onderwerp het gebruik van levende zebravisembryo’s in onderwijsexperimenten versus de mogelijkheid van digitale modellen. Wat zijn goede vormen van wetenschapscommunicatie binnen het wetenschappelijk onderwijs? Staan educatieve opbrengst en bio-ethiek hierbij tegenover elkaar?

Commissie Politiek en Wetenschap
Vervolgens organiseert SciCom NL in mei een activiteit van de commissie Politiek en Wetenschap, waarbij politici, wetenschappers en andere wetenschapscommunicatoren bij het Universiteitsmuseum Utrecht met elkaar in debat gaan over de beste manier om het huwelijk tussen politiek en wetenschap te doen slagen.

ALV / Symposium
Op dezelfde locatie als het debat over Politiek en Wetenschap organiseren we in de zomer onze eerste ALV, gecombineerd met een symposium. Daar kunnen leden via workshops kennis met elkaar maken. Leden die graag een workshop zouden willen geven, kunnen zich melden bij ALV2014@scicom.nl. Ook wie betrokken wil zijn bij de organisatie van het symposium kan zich via dat mailadres melden.

Universiteitsmuseum Utrecht
De twee activiteiten bij het Universiteitsmuseum Utrecht zijn uitvloeisels van gesprekken met museumdirecteur Monique Mourits. Op dit moment zijn we bezig een partnerschap met het Universiteitsmuseum te formaliseren. Meer informatie voor andere organisaties die geïnteresseerd zijn om partner van SciCom NL te worden volgt binnenkort via de website en andere kanalen.

Valentijnsdag
Kortom: net als vorig jaar is Valentijnsdag 2014 een prachtige dag om onze liefde voor wetenschap en voor communicatie over wetenschap uit te spreken. Ik hoop velen van jullie te zien bij de activiteiten die al op de rol staan. Nog meer hoop ik dat jullie en vele anderen zich geroepen voelen om in de rest van het jaar en de jaren die komen samen te werken om via lokale activiteiten en landelijke evenementen wetenschapscommunicatie in Nederland verder te brengen en iedereen binnen dit mooie veld met elkaar te verbinden.

Graag tot ziens,

Lara Tauritz Bakker, Voorzitter SciCom NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s