NVWTC-io wordt SciCom NL

De tijd vliegt; een update over de laatste stand van zaken heeft alweer veel te lang op zich laten wachten. We zijn inmiddels afspraken aan het plannen met de notaris om de nieuwe vereniging echt op te richten. In goed overleg met het bestuur van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) hebben we namelijk besloten dat we twee aparte verenigingen zullen worden/blijven. En – ook niet onbelangrijk – we hebben een knoop doorgehakt over de naam die de vereniging gaat krijgen: SciCom NL.

SciCom NL en VWN
Op woensdag 10 april 2013 hadden Lara en Roy een bijeenkomst met het voltallige VWN-bestuur. Insteek was de nieuwe koers die de VWN wil gaan varen – naar een brede vereniging voor wetenschapscommunicatie, en de consequenties voor het NVWTC-io. Zou onze nieuwe vereniging dan wel nodig zijn, of zouden we samen iets moeten gaan ondernemen?
Een groot deel van het gesprek ging over het aftasten wie wel of niet lid zou kunnen zijn van onze respectievelijke verenigingen. Uiteindelijk bleek dat SciCom NL een grotere en bredere groep mogelijke leden voor ogen heeft dan de nieuwe VWN – Vereniging voor Wetenschapscommunicatie Nederland. Voor beiden zou er ruimte moeten kunnen zijn, was onze inschatting ook.
Toen dat eenmaal was vastgesteld, spraken we ook meteen af om vooral goed samen te werken, dat leek ons allen niet meer dan logisch. We gaan samen aan de slag met een document om dat netjes uit te werken.

SciCom NL
Wil je vervolgens naar de notaris stappen, dan heb je natuurlijk een officiële naam nodig. Er zijn heel wat alternatieven voor het wat lange en ‘traditionele’ NVWTC voorbij gekomen, maar uiteindelijk kwamen we unaniem uit op SciCom NL. In een volgende update hopen/verwachten we de start van de ledenwerving aan te kunnen kondigen!

3 gedachtes over “NVWTC-io wordt SciCom NL

  1. Goede naam, wat herkenbaarder dan de werknaam. Betekent deze naam dat de vereniging ook voor een gedeelte internationaal georiënteerd zal zijn? Door wellicht op bepaalde momenten samen te werken met andere buitenlandse verenigingen, voor zover die op dit moment bestaan? De naam roept bij mij namelijk wel die gevoelens op, vanwege de taal. Overigens vind ik (toekomstige) internationale samenwerking zeker een goed ding.
    Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt voor SciCom NL en hou het zeker in de gaten!

  2. Hi Bastiaan,

    Jazeker willen we de Nederlandse wetenschapscommunicatoren ook in het buitenland vertegenwoordigen. Er zijn overigens veel zusterverenigingen met vergelijkbare brede samenstelling, dus wat ‘kruisbestuiving’ en enthousiasme delen betreft, hoeven we ons zeker niet tot Nederland te beperken!

    Voor op het lijstje werkgroepen/commissie: de commissie “Buitenlandse wtc-contacten”, die om mee te beginnen een overzicht kan gaan maken van alle verschillende verenigingen, verschillen en overeenkomsten met SciCom NL, en vervolgens contact maken met deze verenigingen. Interesse?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s