NVWTC zoekt aansprekende naam…

Wetenschapscommunicatie? Dat kan íedereen – u ook!

Een museummedewerker die een groep kinderen rondleidt, een journalist die over een nieuwe techniek schrijft, een leerkracht die met zijn klas meedoet aan het Techniektoernooi,een persvoorlichter die een persbericht schrijft over een promotieonderzoek, een wetenschapper die bij De Wereld Leert Door zit… Wat hebben deze mensen gemeen? Ze doen allemaal aan het communiceren van wetenschap naar een breder publiek. Het zijn allemaal ‘wetenschapscommunicatoren’ – een lang woord voor iedereen die vertelt over wetenschap.

Allemaal verschillende mensen in verschillende sectoren: de Nederlandse wereld van wetenschapscommunicatie is nogal versnipperd. Er is een vereniging voor wetenschapsjournalisten, een vereniging voor persvoorlichters van non-profit kennisinstellingen, een vereniging van science centra; daarnaast zijn wetenschappers vaak verenigd met andere wetenschappers in hun eigen vakgebied. Maar een plek waar al deze mensen samen kunnen komen, hun fascinatie kunnen delen, was er nog niet. Daarnaast ontbrak een plek voor de groeiende groep die rollen combineert, die naast werk als journalist ook aan voorlichting doet, die naast wetenschapper ook gastdocent is op basisscholen, die, kortom, op allerlei verschillende manieren wil vertellen over wetenschap. En de mensen die uit puur enthousiasme als vrijwilliger aan wetenschapscommunicatie doen, konden ook nergens terecht. Tot 14 februari 2013.

Die dag vond in het mooie museum Boerhaave in Leiden de oprichtingsvergadering plaats van een nieuwe Nederlandse vereniging voor wetenschapscommunicatie (de NVWTC). Professionals uit alle geledingen, journalisten, voorlichters, wetenschappers, docenten, museummedewerkers en meer, discussieerden over het nut van deze vereniging en de mogelijke activiteiten. Het doel van deze vereniging is dat we krachten kunnen bundelen ten behoeve van de wetenschapscommunicatie in Nederland, ongeacht de achtergrond van de communicator. Iédereen met een verhaal over wetenschap kan lid worden. Ook u!

Er zijn veel contacten gelegd, ideeën voor activiteiten van de vereniging besproken en mooie plannen gemaakt. Samenvattend komt veel neer op het bijelkaar brengen van die mensen die nu nog in verschillende clubjes georganiseerd zijn. Zodat zij elkaars ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren. De wetenschapper van de voorlichter, de museummedewerker van de journalist en de student van de vrijwilliger.

Aan goede ideeën en toekomstige leden heeft de vereniging geen gebrek, maar een goede naam ontbreekt nog. De werktitel NVWTC blijkt een tongbreker voor velen, en  we zoeken dus een aansprekende naam. Daarom schrijft de NVWTC hierbij een wedstrijd uit waarin iedereen kan meedoen: verzin een mooie naam voor de vereniging en win een jaar lang gratis lidmaatschap, eeuwige roem en een taart met ons logo! Stuur je suggestie naar nvwtcio@gmail.com, o.v.v. Nieuwe Naam voor NVWTC. De deadline voor indienen is 14-03-2013.

Een gedachte over “NVWTC zoekt aansprekende naam…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s